KitchenAid 5KFP1335 Instrukcja Obsługi Strona 18

  • Pobierz
  • Dodaj do moich podręczników
  • Drukuj
  • Strona
    / 23
  • Spis treści
  • BOOKMARKI
  • Oceniono. / 5. Na podstawie oceny klientów
Przeglądanie stron 17
327
UWAGA
Niebezpieczeństwo skaleczenia
Zachować ostrożność przy użyciu ostrzy.
Brak ostrożności grozi okaleczeniem.
1. Nacisnąć przycisk „O”.
2. Wyłączyć wtyczkę elektryczną z kontaktu.
3. Podstawę malaksera i przewód elektryczny
należy przecierać wilgotną, miękką szmatką
z detergentem, a następnie wysusz
polerując drugą. Nie należy używać żrących
środków czyszczących.
4. Miski nie zawierające BPA wymagają
specjalnego traktowania. Jeżeli miski takie
będą myte w zmywarce należy zastosować
się do następujących zasad:
- Wszystkie części należy myć na
najwyższej półce zmywarki.
- Nie należy umieszczać misek
wzmywarce w pozycji leżącej.
Zastosowanie uniwersalnego
stalowego noża
UWAGA
Niebezpieczeństwo skaleczenia
Zachować ostrożność przy użyciu ostrzy.
Brak ostrożności grozi okaleczeniem.
MYCIE I KONSERWACJA
- Nie należy używać wysokich temperatur
jak w przypadku programów
dezynfekujących porą wodną.
5. Jeśli części malaksera czyszczone są ręcznie,
należy unikać stosowania ostrych środków
czyszczących. Mogą one zarysować lub
zmatowić misę roboczą oraz pokrywę misy.
Poumyciu należy dokładnie osuszyćwszystkie
części malaksera.
6. Aby uniknąć uszkodzenia sytemu blokad,
należy przechowywać misę roboczą i jej
pokrywę założone na trzpień napędowy
wystający ze środka podstawy malaksera,
wpozycji niezmontowanej.
7. Przewód elektryczny powinien zostać
owinięty wokół misy roboczej. Wtyczkę
zabezpieczyć przez włożenie pod przewód.
8. Zdemontowane tarcze, ostrza i pozostałe
drobne akcesoria, powinny być
przechowywane w specjalnie do tego
celu dołączonym pudełku, w miejscu
niedostępnym dla dzieci.
WSKAZÓWKI DLA UŻYTKOWNIKÓW
Rozdrabnianie świeżych
warzyw i owoców:
Oczyszczone i bez pestek,
należy je pokroić wstępnie
ręcznie, na kawałki wielkości
małego jajka. Ostrze malaksera rozdrobni je
dalej do pożądanej wielkości i konsystencji.
Pracę należy rozpocząć wykonując na wstępie
krótkie, jedno – dwu sekundowe, pulsujące
włączenia malaksera. W razie potrzeby
wprzerwach należy usuwać ze ścian misy
szpatułką produkty, nadmiernie przyklejające
siędo jej ścianek.
Purée z gotowanych owoców i warzyw
(zwyjątkiem ziemniaków):
Wskazane jest dodanie 60 mL płynu na każde
250 mL produktów. Włączać malakser na
wstępie krótkimi impulsami (przycisk PULSE),
a następnie przejść do pracy ciągłej aż do
uzyskania pożądanej konsystencji. W razie
potrzeby w przerwach należy usuwać ze
ścian misy szpatułką produkty, nadmiernie
przyklejające się do jej ścianek.
Przygotowanie purée z ziemniaków:
Rozdrobnić ugotowane i ciepłe ziemniaki przy
użyciu tarczy trącej, a następnie przełożyć je do
misy roboczej z zamontowanym uniwersalnym
nożem. Dodać rozpuszczone masło, i gorące
mleko. Doprawić. Następnie należy uż
przycisk “PULSE” 3 - 4 razy, za każdym razem
przez 2 – 3sekundy, aż do uzyskania jednorodnej
masy. Nie miksować za długo.
Rozdrabnianie suszonych
(lubkandyzowanych) owoców:
Produkty powinny być schłodzone. Należy je
przesypać mąką, dodając z przewidzianej w
przepisie ogólnej jej ilości po 30 g na każde 60 g
owoców. Pracować przy użyciu przycisku “PULSE”
do uzyskania oczekiwanego rozdrobnienia.
Ocieranie skórki cytrynowej:
Za pomocą ostrego noża oddzielić koloro
warstwę skórki od warstwy białej. Pociąć
na cienkie paski. Siekać w malakserze aż
dopożądanego rozdrobnienia.
Siekanie czosnku, świeżych ziół
iniewielkich ilości warzyw:
W tym wypadku składniki dozuje się w sposób
ciągły, poprzez mały otwór popychacza, podczas
gdy nóż kręci się w misie roboczej. Najlepsze
rezultaty uzyskuje się, gdy używa się składników
osuszonych po umyciu.
Polski
W10505785A_PL_v2.indd 327 7/12/12 9:10 AM
Przeglądanie stron 17
1 2 ... 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23

Komentarze do niniejszej Instrukcji

Brak uwag