327
UWAGA
Niebezpieczeństwo skaleczenia
Zachować ostrożność przy użyciu ostrzy.
Brak ostrożności grozi okaleczeniem.
1. Nacisnąć przycisk „O”.
2. Wyłączyć wtyczkę elektryczną z kontaktu.
3. Podstawę malaksera i przewód elektryczny
należy przecierać wilgotną, miękką szmatką
z detergentem, a następnie wysuszyć
polerując drugą. Nie należy używać żrących
środków czyszczących.
4. Miski nie zawierające BPA wymagają
specjalnego traktowania. Jeżeli miski takie
będą myte w zmywarce należy zastosować
się do następujących zasad:
- Wszystkie części należy myć na
najwyższej półce zmywarki.
- Nie należy umieszczać misek
wzmywarce w pozycji leżącej.
Zastosowanie uniwersalnego
stalowego noża
UWAGA
Niebezpieczeństwo skaleczenia
Zachować ostrożność przy użyciu ostrzy.
Brak ostrożności grozi okaleczeniem.
MYCIE I KONSERWACJA
- Nie należy używać wysokich temperatur
jak w przypadku programów
dezynfekujących porą wodną.
5. Jeśli części malaksera czyszczone są ręcznie,
należy unikać stosowania ostrych środków
czyszczących. Mogą one zarysować lub
zmatowić misę roboczą oraz pokrywę misy.
Poumyciu należy dokładnie osuszyćwszystkie
części malaksera.
6. Aby uniknąć uszkodzenia sytemu blokad,
należy przechowywać misę roboczą i jej
pokrywę założone na trzpień napędowy
wystający ze środka podstawy malaksera,
wpozycji niezmontowanej.
7. Przewód elektryczny powinien zostać
owinięty wokół misy roboczej. Wtyczkę
zabezpieczyć przez włożenie pod przewód.
8. Zdemontowane tarcze, ostrza i pozostałe
drobne akcesoria, powinny być
przechowywane w specjalnie do tego
celu dołączonym pudełku, w miejscu
niedostępnym dla dzieci.
WSKAZÓWKI DLA UŻYTKOWNIKÓW
Rozdrabnianie świeżych
warzyw i owoców:
Oczyszczone i bez pestek,
należy je pokroić wstępnie
ręcznie, na kawałki wielkości
małego jajka. Ostrze malaksera rozdrobni je
dalej do pożądanej wielkości i konsystencji.
Pracę należy rozpocząć wykonując na wstępie
krótkie, jedno – dwu sekundowe, pulsujące
włączenia malaksera. W razie potrzeby
wprzerwach należy usuwać ze ścian misy
szpatułką produkty, nadmiernie przyklejające
siędo jej ścianek.
Purée z gotowanych owoców i warzyw
(zwyjątkiem ziemniaków):
Wskazane jest dodanie 60 mL płynu na każde
250 mL produktów. Włączać malakser na
wstępie krótkimi impulsami (przycisk PULSE),
a następnie przejść do pracy ciągłej aż do
uzyskania pożądanej konsystencji. W razie
potrzeby w przerwach należy usuwać ze
ścian misy szpatułką produkty, nadmiernie
przyklejające się do jej ścianek.
Przygotowanie purée z ziemniaków:
Rozdrobnić ugotowane i ciepłe ziemniaki przy
użyciu tarczy trącej, a następnie przełożyć je do
misy roboczej z zamontowanym uniwersalnym
nożem. Dodać rozpuszczone masło, i gorące
mleko. Doprawić. Następnie należy użyć
przycisk “PULSE” 3 - 4 razy, za każdym razem
przez 2 – 3sekundy, aż do uzyskania jednorodnej
masy. Nie miksować za długo.
Rozdrabnianie suszonych
(lubkandyzowanych) owoców:
Produkty powinny być schłodzone. Należy je
przesypać mąką, dodając z przewidzianej w
przepisie ogólnej jej ilości po 30 g na każde 60 g
owoców. Pracować przy użyciu przycisku “PULSE”
do uzyskania oczekiwanego rozdrobnienia.
Ocieranie skórki cytrynowej:
Za pomocą ostrego noża oddzielić kolorową
warstwę skórki od warstwy białej. Pociąć
na cienkie paski. Siekać w malakserze aż
dopożądanego rozdrobnienia.
Siekanie czosnku, świeżych ziół
iniewielkich ilości warzyw:
W tym wypadku składniki dozuje się w sposób
ciągły, poprzez mały otwór popychacza, podczas
gdy nóż kręci się w misie roboczej. Najlepsze
rezultaty uzyskuje się, gdy używa się składników
osuszonych po umyciu.
Polski
W10505785A_PL_v2.indd 327 7/12/12 9:10 AM
Komentarze do niniejszej Instrukcji